Guttas juleøltest 2011 – poløl

Selv om vi ikke engang er i desember begynner det å bli veldig utplukket blant ølet på Vinmonopolet. Det er rett og slett blitt så populært med håndbrygget sterkt sesongøl at småbryggeriene ikke klarer å møte etterspørselen. På en måte veldig artig, på en annen måte synd, ettersom mange ikke får smakt årets varianter. Etterspørselen neste år blir nok enda større, så det blir spennende å se hvordan mikrobryggeriene møter markedet.

For 2011 har vi testet 11 juleøl fra butikk, og 16 juleøl fra Vinmonopolet. Under finner du de 16 variantene fra Vinmonopolet. Meningene er som foregående år særs subjektive, men de sier likevel endel om hva du kan forvente deg av de forskjellige ølsortene. Alt øl er testet blindt, men i to puljer. Først alt av butikkøl, deretter alt poløl. Karakteren er regnet ut fra et gjennomsnitt av de karakterene de 9 deltakerne som satt i årets panel har gitt.

Denne testen er ikke rakettforskning, ei heller noen fasit, men kan likevel guide deg i retning av hva du bør helle i glasset når julen senker seg.

Som nevnt er dessverre er mye av årets juleøl fra Vinmonopolet allerede utilgjengelig, ettersom det er utsolgt og bryggeriene ikke har kapasitet til å brygge mer. Sjekk status på det du søker på vinmonopolet.no. Uansett kan du kose deg med anmeldelsene av årets poløl. Skål!

Klasse poløl 2011

Nøgne Ø Underlig Jul

Nøgne Ø Underlig Jul

Navn: Nøgne Ø Underlig Jul

Karakter: 8,3 av 10

Alkoholprosent: 6,5

Land: Norge

Kommentar: Sort på farge med en off-white høy skumtopp som henger flott på glasset. Panelet mener denne lukter anis, nellik, ingefær, blomster, kaffe og kanel. Rett og slett en perfekt julelukt! Smaken følger opp alt som dukker opp på nesen, så her er det en herlig velbalansert og julete kryddermiks. Ølet har perfekt sødme oppi alle sine smaker. Ikke noe matøl, men server dette til kakene eller alene etter kakene og du har en vinner!

 

Haandbryggeriet Nissefar

Haandbryggeriet Nissefar

Navn: Haandbryggeriet Nissefar

Karakter: 7,6 av 10

Alkoholprosent: 7

Land: Norge

Kommentar: Mørk brun med en tykk og diger skumtopp. Lukter av kaffe og søte julefrukter. Smaken er lett røkt med sjokolade og lakris. Det både lukter og smaker jul mener panelet. Bra jobba Haandbryggeriet!

 

 

Ringnes Julebokk

Ringnes Julebokk

Navn: Ringnes julebokk

Karakter: 7,4 av 10

Alkoholprosent: 9

Land: Norge

Kommentar: Kaffesort øl med en meget lekker skumtopp. En estetisk nytelse. I lukten finner panelet en velbalansert sødme, samt skosåler og juletre. Smaken gir oss anis, kaffe, sjokolade, brunt sukker og en behagelig beskhet. Meget bra levert av Ringnes, og det er legitimt å spørre hvorfor de ikke gjør slike ting også resten av året.

 

BrewDog Santa Paws

BrewDog Santa Paws

Navn: BrewDog Santa Paws

Karakter: 7,3 av 10

Alkoholprosent: 8,2

Land: Skottland

Kommentar: Kullsort øl med en brun, tynn skumtopp. I denne er det ekstremt mye krydder, og det gjør at panelet er veldig delt. Flere gir den toppkarakter, mens andre er nede på 4 og 5. Dette er med andre ord et enten/eller øl. På nesen er det nellik, ingefær, kardemomme, peppernøtt og kaffe. Alle disse smakene plukkes også opp i smaken, men med krydderet som det mest fremtredende. En utrolig krevende øl, men deilig for de som liker sånt.

 

Haandbryggeriet Nissemor

Haandbryggeriet Nissemor

Navn: Haandbryggeriet Nissemor

Karakter: 7,2 av 10

Alkoholprosent: 7

Land: Norge

Kommentar: Dyp brun øl med veldig kraftig, såpeaktig skum. Aromaen er krydret og her finner panelet litt av hvert. Lakris  og nellik er de åpenbare, men det lurer seg inn både røyk, sjokolade og nye skosåler. Smaken er rikt krydret og lakris og julekrydder er smakene som er fremtredende. Nissemor leverer bra.

 

Dahls Juleøl

Dahls Juleøl

Dahls juleøl

Karakter: 7,2 av 10

Alkoholprosent: 6,5

Land: Norge

Kommentar: Dahls juleøl er kaffesort, med en ok skumtopp. På nesen blir det nevnt skumbanan og fruktig jul, mens andre mener at denne ikke akkurat er noe fyrverkeri. Smaken blir beskrevet som sødmefylt, syrlig og fruktig med god balanse.  Selv om den ikke er noe fyrverkeri er den stødig og det er meget godt levert av Dahls.

Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas

Navn: Gouden Carolus Christmas

Karakter: 7,1 av 10

Alkoholprosent: 10,5

Land: Norge

Kommentar: Kaffesort på farge med minimalt skum. Lukter mye anis, samt noe brent. Anis og lakris er også det fremtredende i smaken, og det blir nevnt blant annet Sambucca, tyrkisk pepper og Pernod. Også her er alkoholen litt for tydelig, men det er et velbalansert og godt øl.

Kinn Julefred

Kinn Julefred

Navn: Kinn Julefred

Karakter: 7 av 10

Alkoholprosent: 6,7

Land: Norge

Kommentar: Et mildt øl i dette selskapet av juleøl. Likevel scorer det godt fordi det er velbalansert og velbrygget. Ølet er brunt med en tykk og deilig skumtopp. Det er en relativt beskjeden lukt, men karamell, litt brenther og kaffe plukkes opp. Smaken er velbalansert, og her er det karamell som er fremtredende. Dette ølet passer like godt til julematen som alene. Likevel skulle vi gjerne kjent litt mer punch fra Florø-bryggeriet.

Ringnes Juleøl Sterk

Ringnes Juleøl Sterk

Navn: Ringnes juleøl sterk

Karakter: 7 av 10

Alkoholprosent: 6,3

Land: Norge

Kommentar: Mørkebrun på farge med en fyldig lysebrun skumtopp. Lekkert! På nesen er det noe brunt sukker og en viss bitterhet. Smaken følger i samme spor med en del sødme, herunder dadler, og ok bitterhet. Bra levert.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Navn: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale

Karakter: 6,9 av 10

Alkoholprosent: 7,5

Land: Danmark

Kommentar: En rødbrun øl med en kritthvit, tynn skumtopp. Sødme og lett krydder preger duften som generelt er ganske mild. Smaken er god, men litt kjedelig. Et klart bærpreg i smaken som gjør at dette ølet helt sikkert kan friste mange til jul.

BrewDog Christmas Porter

BrewDog Christmas Porter

Navn: BrewDog Christmas Porter

Karakter: 6,8 av 10

Alkoholprosent: 6,2

Land: Skottland

Kommentar: Kullsort øl med en tykk off-white skumtopp. Lukter lær, litt frukt og krutt/brent. Smaken er en del kaffe, noe sjokolade med en beskhet i finishen. Et greit øl fra BrewDog, men det er kanskje ikke et juleøl…

Aass juleøl premium

Aass juleøl premium

Navn: Aass juleøl premium

Karakter: 6,7 av 10

Alkoholprosent: 9

Land: Norge

Kommentar: Også denne er kaffesort og har en fin, men litt tynn skumtopp. Igjen blir kaffe og lakris nevnt i lukten. På smak blir det nevnt ”kjeller”, lakris, og ”fruktig” kaffe. Aass sin premium juleøl har for vane å være særs god, men panelet mener den skuffer bittelitt i år.

Anchor Merry Christmas & Happy New Year

Anchor Merry Christmas & Happy New Year

Navn: Anchor Brewing Merry Christmas And Happy New Year

Karakter: 6,6 av 10

Alkoholprosent: 5,5

Land: USA

Kommentar: Mørk brun mot sort med en herlig tykk skumtopp. Lukt av laris, einer, sjokolade, furkt og lær. Smaken følger opp med mye av det samme, men med en mer utpreget kryddersmak.

Noel de Silenrieux

Noel de Silenrieux

Navn: Noel de Silenrieux

Karakter: 6,4 av 10

Alkoholprosent: 9

Land: Belgia

Kommentar: Mørk brun mot sort med en utrolig flott lysebrun skumtopp. Den ser utrolig flott ut! Selv om den har en svak aroma finner panelet lakris, frukt,et visst brent preg samt grøt (!). I smaken er det ikke så altofr mye å plukke opp, men noe lakris og en viss sødme blir nevnt. Panelet er svært delt på dette ølet og noen hyller det som fantastisk, mens andre mener den er litt for mild og kjedelig.

Mikkeller Til Fra Via

Mikkeller Til Fra Via

Navn: Mikkeller Til Fra Via

Karakter: 6 av 10

Alkoholprosent: 8

Land: Danmark

Kommentar: Kullsort øl med mørkebrunt ”espresso”-skum. Lukter ikke mye jul her, men mer som en klassisk porter. Sjokolade, kaffe og noe karamell. Smaken er mye av det samme. Et meget godt øl, men panelet mener den er langt fra noe juleøl og trekker derfor poeng.

Delirium Christmas

Delirium Christmas

Navn: Delirium Christmas

Karakter: 6 av 10

Alkoholprosent: 10

Land: Belgia

Kommentar: Lysebrun mot rød farge nesten uten skum. Fruktig og søtlig lukt, hvor tyggis og rabarbrasuppe blir nevnt. Smaken er fruktig  med smak av gamle julefrukter og overmodne epler. Alkoholen er litt for fremtredende i smaken.

About Audun

Jobber som kommunikasjonsrådgiver. Er glad i øl, fotball og musikk. Kontakt meg gjerne på audun.ibenholt at gmail.com
This entry was posted in Juleøltest 2011 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Guttas juleøltest 2011 – poløl

  1. Tommy says:

    Jacobsen Golden Naked Christmas Ale – kjedelig????? Jeg har smakt på mange juleøl gjennom min tid og den er helt klart IKKE kjedelig! Det er faktisk en av de beste juleølene jeg har smakt – hakket bedre enn Nissefar som også holder ett meget høyt nivå i år!

  2. Pingback: Alle juleøltestene 2011 samlet på ett sted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *